Flash-ActionScript

Türkiye'nin en yeni flash-actionscript makale sistemi.

25 Temmuz 2008 Cuma

Flash İçinde Html Sayfa Görüntülemek

Hepinize iyi çalışmalar diyelim. Yine merak edilen ve bununla ilgili pek kaynağa rastlayamadığımız bu özelliğe ait dersi inceleyelim.Öncelikle şunu belirteyim. Flash filmlerinin sahnesinde, html sayfalarda olduğu gibi "iframe" veya başka bir yöntem kullanarak sayfayı çerçeve içerisinde göstermek veya kontrol edebilmek mümkün değil yani flash dosyalarının içinde herhangi bir html tarayıcı bulunmuyor. Fakat flash'ın izin verdiği kadarıyla bazı özelliklerinden yararlanarak html içinden flash'a metin ve resim aktarmak, aktardığınız bu metinleri oluşturacağınız bir css dosyası veya action script text format sınıfları ile, html dosyasındaki belirlediğimiz taglarda font tipi, font boyutu, font rengi, url aktarımı, paragraf ve paragrafın görünümü sağ-sol kenar hizalama, html'deki arka plan görünümünü aktarmak gibi basit işlemleri yukarıdaki örnekte bazılarını gördüğünüz gibi tayin ederek biçimlendirmek ve flash film içerisine aktarmak bu kısıtlamalarla mümkün.

Şimdi derse geçebiliriz. Flash'ta yeni bir döküman açın. Ben 550x400 boyutlarındaki sahneye ilk framede 536x384 boyutlarında dynamic text özelliğine sahip bir text alanı oluşturdum ve instance name'ine "icerik" yazdım. İlk frame action paneline aşağıda sırası ve açıklamaları ile gördüğünüz kodları yazdım.Metinleri flash'a aktarırken Türkçe karakter görüntülenememe problemini bu alttaki kod ile çözüyoruz.

System.useCodepage = true ;

Ve sonra metin biçimlendirme için yeni stil sayfamızı içerecek olan "degisken_css" adlı bir değişken tanımladık.

var degisken_css = new TextField.StyleSheet();

Alttaki üçüncü kodumuzda "ornek.css" isimli CS dosyamızı, yukarıda tanımladığımız "degisken_css" adlı değişkenimize yüklüyoruz. Fakat CS dosyamızı henüz oluşturmadık. Bunu aşağıda göreceğiz. CS dosyamızı oluşturmadan filmimizi test edersek istediğimiz biçimlendirmede çalışmayacaktır

degisken_css.load("ornek.css");

Sahnemizde bulunan "icerik" adlı dynamic text alanına yukarıda tanımladığımız "degisken_css" adlı değişkenimizi, text alanı biçimlendirme stili olarak uyguluyoruz.

icerik.styleSheet = degisken_css;

"degisken_xml" adında yeni bir XML değişkeni tanımlıyoruz.

var degisken_xml:XML = new XML();

Flash XML deki gereksiz girintileri ve boşlukları (beyaz alanlar-space, enter vb.) okuduğunda biçimlendirmede hatalar ortaya çıkarmaktadır. Bunu önlemek için "degisken_xml" adlı değişkendeki beyaz alanları görmeme seçeneğini aktif ettik

degisken_xml.ignoreWhite = true;

"ornek.html" adlı html dosyamızın adresini, tanımladığımız "degisken_xml" adlı değişkenimize bildiriyoruz.

degisken_xml.load("ornek.html");

"değişken_xml" adlı değişkenimizin yüklemesi tamamlandığında çalışacak olan fonksiyonumuzu en son olarak alt kısımda yazdık.

degisken_xml.onLoad = function () {

instance name'i icerik olan text alanına, "degisken_xml" adlı değişkenimizdeki verileri aktarıyoruz.

icerik.htmlText = degisken_xml;}

Kodumuzun tamamı altta görüldüğü gibidir. Bu işlemden sonra flash belgenizi bir yere kaydedin.

System.useCodepage = true ;
var degisken_css = new TextField.StyleSheet();
degisken_css.load("ornek.css");
icerik.styleSheet = degisken_css;
var degisken_xml:XML = new XML();
degisken_xml.ignoreWhite = true;
degisken_xml.load("ornek.html");
degisken_xml.onLoad = function () {
icerik.htmlText = degisken_xml;
}

Şimdi sıra geldi CS dosyamızı oluşturmaya. Boş bir metin belgesi açın, içine altaki css kodlarını yazın ve farklı kaydet diyerek dosya ismine "ornek.css" yazdıktan sonra flash ile aynı dizine kaydedin.

baslik {
font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;
font-size: 17px;
font-weight: bold;
display: block;
}
altbaslik {
font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;
font-size: 13px;
font-weight: bold;
display: block;
}
italik {
font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;
font-size: 11px;
font-style: italic;
display: inline;
}
icerik {
font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;
font-size: 10px;
display: block;
}
A {
font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;
font-size: 10px;
display: inline;
text-decoration:underline;
}
Ekteki örnek resmi flash ile aynı dizine kaydedin. Veya kendi istediğiniz bir jpg resmi.

Şimdi html dosyamızı oluşturalım.Tekrar bir metin belgesi açın ve alttaki html kodunu metin belgeniz içine yapıştırdıktan sonra "ornek.html" adında flash ile aynı dizine kaydedin


Sanalkurs.net-Flash Dersleri
Flash'a Html'den Veri Aktarımı
Hepinize iyi çalışmalar diyelim.Yine merak edilen ve bununla ilgili pek kaynağa rastlayamadığımız bu özelliğe ait dersi inceleyelim.
Öncelikle şunu belirteyim. Flash filmlerinin sahnesinde, html sayfalarda olduğu gibi "iframe" veya başka bir komut kullanarak sayfayı çerçeve içerisinde göstermek veya kontrol edebilmek mümkün değil. Yani flash dosyalarının içinde herhangibir html tarayıcı bulunmuyor.
Fakat flash'ın izin verdiği kadarıyla bazı özelliklerinden yararlanarak html içinden flash'a metin ve resim aktarmak, aktardığınız bu metinleri oluşturacağınız bir css dosyası veya action script text format sınıfları ile, html dosyasındaki belirlediğimiz taglarda font tipi, font boyutu, font rengi, url aktarımı, paragraf ve paragrafın görünümü sağ-sol kenar hizalama, html'deki arka plan görünümünü aktarmak gibi basit işlemleri örnekte bazılarını gördüğünüz gibi tayin ederek biçimlendirmek ve flash film içerisine aktarmak bu kısıtlamalarla mümkün..
Flash filminizi test edebilirsiniz. Dersimiz bu kadar. Daha çok geliştirmek için CSS, XML ve XML' in Flash ile birlikte kullanımına ait dersleri incelemenizi öneririm. Kaynak dosyaları alttaki bağlantıdan indirebilirsiniz.İlerleyen zamanlarda ActionScript text sınıfları ile html metin biçimlendirmeye ait bir derste bu konuları tekrar ele alacağız. İyi günler dilerim.

Sanalkurs

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa