Flash-ActionScript

Türkiye'nin en yeni flash-actionscript makale sistemi.

19 Temmuz 2008 Cumartesi

Flash Çalışma Ekranı(DEVAM)

Timeline (Zaman Çizelgesi)Sahne içersinde oluşturulan yada dışarıdan programa ithal edilen bir nesnenin, hareketlendirilmesini sağlayan, hareketin hangi zaman aralıklarında gerçekleştirileceğini belirten alandır. Animasyona ait, temel hareketlendirme işlemlerinin tümü bu bölümde gerçekleştirildiği için, Flash animasyonlarının beynini oluşturur.Bu alanda her nesnenin hareketi için farklı bir Layer (Katman) kullanılması zorunludur. Aynı zaman diliminde birden çok nesnenin hareketi bu şekilde sağlanabilir. Ayrıca hazırlanan animasyonun kaç Frame (Kare)' den oluşacağı da bu alanda belirlenebilir. Frame sayısı arttıkça animasyonun zaman boyutu ve bunun doğru orantılı olarak dosya boyutu o denli büyücektir. Bu yüzden bu alan animasyonun sunumu için oldukça önemlidir. Timeline'ın sağ kısımında bulunan framelerden herhangi birine tıklanıldığında o karede bulunan içerik stage'de görünür. Eğer Timeline görünmüyorsa View menüsünden Timeline seçeneğini tıklanmalıdır. Timeline'da geçerli sahne, katman gizleme, katman kilitleme, anahat görünümü, oynatım göstergesi, kare numaraları, Onion seçenekleri,sahnelerin listesi,sembollerin listesi, katmanlar, durum çubuğu, katman ekleme, katman silme, kare görünümü menüsü, kare hızı, görünümü ortalama seçenekleri bulunur. Timeline , bir Flash penceresinin herhangi bir yanında sabitlenebilir. Timeline’ı doküman penceresinin sağında veya solunda dikey olarak sabitlemek, çok sayıda katmana aynı anda erişimi sağlar. Timeline’ı dikey olarak sabitlemek erişilecek kare sayısını artırır. Timelin yaratılan her dökümanda görülür.
Stage (Sahne)
Stage (sahne), bir flash filmini oluşturan tüm grafiksel öğeleri içeren alandır. Tıpkı filmin oynatıldığı perde gibi düşünülebilir. Bu perdenin büyüklüğü ve rengi Document Properties (doküman özellikleri) iletişim kutusundan kontrol edilebilir.
Document properties iletişim kutusunu açmak için, Modify menüsünden Document seçilir. Veya Ctrl+J ye basılır. Bir başka yol, timeline’ın durum çubuğundaki kare hızı göstergesine çift tıklanır.

Document Properties iletişim kutusundan Stage’nin görünümüyle ilgili tüm parametreler ayarlanabilir. Renk kutusuna tıklandığında (Background Color), içinden seçim yapılacak renkler gösterilir. Make defaults’a tıklandığında bu parametreleri yaratılan tüm dökümanların varsayılanları kılar.
• Ölçü birimini ayarlamak için, Document properties iletişim kutusunda Ruler Units menüsü tıklanır. Açılan birim listesinden çalışmayı tercih edilen ölçü birimi seçilir.
• Stage’nin boyunu ayarlamak için, Document properties iletişim kutusunda Dimensions (boyutlar) kısmındaki Width (genişlik) ve Height (yükseklik) alanlarına istenilen değerler girilir. Flash, Ruler Units’e seçili olan ölçü birimini otomatik olarak atar.
• Filmdeki tüm öğeleri kapsayacak kadar büyük bir Stage oluşturmak için, Document properties iletişim kutusunun Match (uydur) kısmından Contents (içerik) düğmesine tıklanır.
• Stage boyunun kullanılabilecek maksimum baskı boyunu ayarlamak için, Document properties iletişim kutusunun Match kısmından Printers düğmesine tıklanır.
• Arka plan rengini ayarlamak için, Document Properties iletişim kutusundan Background Color (zemin rengi) kısmı seçilir ve renk seçenekleri gelir. Buradan istenilen renk seçilir.


• Kare hızını ayarlamak için,Document properties iletişim kutusunun Frame Rate alanına bir değer girilir.
• Bilgi çubuğu (info bar), hangi moda çalışıldığını belirtir (filmi düzenlemek, yada filmin içindeki bir sembolü veya grubu düzenlemek). Bilgi çubuğunun açılır menüleri, sahneler arasında geçiş yapmayı, düzenlemek üzere bir sembol seçerek anında sembol düzenleme moduna geçmeyi ve stage’i görmek üzere büyütme oranını değiştirmeye yarar.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa