Flash-ActionScript

Türkiye'nin en yeni flash-actionscript makale sistemi.

19 Temmuz 2008 Cumartesi

Motion Guide Kavramı ile ActionScriptli Bir Animasyon

1 . File - New
2 . Timeline de Layer in 1. karesindeyken sahneye kenar çizgisi olmayan bir daire çizilir. Seçim aracı ile seçilerek Insert - Convert To Symbol bileşeni kullanılarak sembol tipi Graphics olarak belirlenir.
3 . Layer üzerinde sağ tıklanarak Add Motion Guide seçilir ve üste bir Guide layeri eklenmiş olur.
4 . Bu layer ın 1. karesindeyken araç kutusundan fırça yardımıyla sahneye dairenin izleyeceği yol çizilir.
5 . Her iki layer ın de 35. karede de Insert - KeyFrame ile anahtar kareler eklenir.
6 . 1. karede daire çizilen yolun başına 35. karede ise sonuna getirilir.
7 . 1 ve 35. kareler arasında herhangi bir yerde tıklanarak Properties den Tween alanı Motion seçilir. Burada Orient to path Sync, Snap seçenekleri seçili hale getirilerek dairenin yol üzerinde tutunarak gitmesi sağlanır.
8 . Daire katmanının 35. karesinde daire üzerinde sağ tıklanarak Actions seçilir ve açılan Actions penceresinde + işaretine tıklanarak Actions – Movie Control – stop seçilir. Böylece dairenin o anki konumunda bir süre bekletilmesi sağlanır.
9 . Daha sonra yine + işaretine tıklanarak Actions – Movie Control – play seçilir. Ve dairenin tekrar hareket etmesi sağlanır.
10 . Daire katmanının 60. karesinde Insert – KeyFrame seçilir ve daire yolun bitiminden sonra sahnenin alt kısmında ortaya yerleştirilir. Kareler arasında herhangi bir yerde tıklanarak Properties den Tween alanı Motion seçilir.
11 . Daire katmanının 80. karesinde Insert – KeyFrame yapıldıktan sonra daire sahnenin tam ortasına çekilir. Ve Properties alanında Colors kısmından Alpha değeri değiştirilir. Dairenin üzerinde sağ tıklanarak Scale seçeneği ile boyutu değiştirilebilir. Kareler arasında herhangi bir yerde tıklanarak Properties den Tween alanı Motion seçilir.
12 . 105. karede tekrar anahtar kare eklenir ve dairenin boyutu büyütülür, Alpha değeri 100 yapılır. Kareler arasında herhangi bir yerde tıklanarak Properties den Tween alanı Motion seçilir.
13 . 145. karede sahneye Rectangle aracı ile bir kutu çizilir. Text aracı ile kutunun içine yazı yazılır. Ve seçim aracıyla seçilerek Insert – Convert to Symbol seçeneğinde Buton olarak belirlenir.
14 . Butonun üzerinde çift tıklanır ve açılan düzenleme penceresinin Over kısmında bir anahtar kare eklenir. Burada kutunun yan tarafına kutu çizilir ve üzerine yazı yazılarak Insert – Convert to Symbol seçeneğinde Movie Clip olarak belirlenir.
15 . Bu kutuya çift tıklanarak açınla pencerede 20. kareye anahtar kare eklenir ve kutunun Alpha değeri, boyutu değiştirilir. Kareler arasında herhangi bir yerde tıklanarak Properties den Tween alanı Motion seçilir.
16 . Tekrar bir önceki butonun düzenleme penceresine geri dönülür. Burada Over kısmında Window – Common Library seçilerek Flashın sahip olduğu kütüphane çağrılır. Buradan Sound seçeneği ile sesler açılır ve istenilen ses çekilerek sahneye sürüklenir.
17 . Şimdi Scene1 penceresine dönülür. Buradan 160. karede anahtar kare eklenir ve buton üzerinde sağ tıklanarak Actions penceresinde Actions – Movie Control – stop komutu seçilir.
18 . CTRL+ENTER

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa