Flash-ActionScript

Türkiye'nin en yeni flash-actionscript makale sistemi.

2 Ağustos 2008 Cumartesi

Flash'ta Bir Sözlük Yapalım (If komutu)

İf komutu flashta özellikle oyunlarda sıkça kullanılır. Ben bu derste if komutunu sözlük yapmak için kullandım.

Sözlüğümüz iki kelimeden oluşacak. Sahnemize bir input text, bir dynamic text, bir de buton ekleyelim. Input text'imizin instance name'ini veri olarak ayarlıyalım. Dynamic textimizin Var kısmına ise sonuc yazalım.

Sonra butonun üstüne tıklayıp aşağıdaki kodları yazalım. Kodların arasında açıklama yaptım.

on (release) {

if (veri.text="aback") {
sonuc = "şaşkın";
}//eğer veri adını verdiğimiz text boxa aback yazılırsa sonuç değişken ismini verdiğimiz text boxta şaşkın yazsın
if(veri.text = "abacterial"){
sonuc = "bakterisiz"
}


}


Sanalkurs.

Flash'ta Bir Resmi Vektörele Dönüştürmek

Flash son sürümü ile güzel bir imkan daha sunuyor bizlere: Çok karmaşık olmayan resimlerimizi gayet güzel bir şekilde vektörele dönüştürebiliyoruz.

Resimleri vektörel nesnelere dönüştürerek filminizin dosya boyutunu küçültebilir ve bu grafikleri düzenlerken de daha rahat hareket edersiniz. Peki nasıl yapacağız?

Öncelikle karmaşık olmayan bir resim buluyorum. Çünkü vektörele dönüştüreceğiniz resim ne kadar çok renk katmanına ve detaya sahip olursa resmi dönüştürmek o kadar zor olacaktır. Çok fazla detay içeren bir resmi vektörele dönüştürürseniz bu işlem dosya boyutunun daha büyük olmasına neden olacaktır.

Şimdi öncelikle arşivimden bir desen buluyorum. Ben aşağıdaki resmi seçtim. Siz de daha farklı bir resimle deneyebilirsiniz:



Flash CS3 açıyorum ve File > Import ile resmi Flash içine aktarıyorum
Sonra resim seçili iken Modify > Bitmap > Trace Bitmap menüsüne tıklıyorum.
Karşımıza aşağıdaki iletişim kutusu geliyor
Karşınıza çıkan seçeneklerden Color Threshold (Renk eşiği), Minimum Area (Minimum alan), Curve Fit (Eğim düzgünlüğü), Corner Threshold (Köşe eşiği) değerlerini değiştirerek farklı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Ve Sonuç:



Resmimiz tamamen vektörel oldu ve bütün parçaları ayrı ayrı kullanabiliriz, herhangi bir şekli tekrar çizmeye gerek kalmadı. Ayrıca ne kadar büyütürseniz büyütün bozulma olmayacak. Hoş değil mi?

Ayrıca daha iyi anlaşılabilmesi için vektörele dönüştürdüğüm resimdeki her bir parçayı rasgele renklendirdim, siz de görüyorsunuz:



Kolay Gelsin
Sanalkurs

Araba Farını Yakıp Söndürme

Bu dersimizde elinizde iki resim olması gerekiyo ışığı yanan ve ışığı yanmayan bi araba, tabi aynı araba olması şart :)


Evet arkadaşlar, önce sayfa boyutunu ayarlıyoruz: 500x400
2 Layer oluşturuyoruz birine "Animasyon" diğerine " Mask" ismini veriyoruz.
Animason layerinde Insert>New Symbol diyoruz.
Resimlerimizi aynı hizada animasyona atıyoruz.
Gerekli geçişleri sağlıyoruz.
Ve bu kadar umarım anlatabilmişimdir.

Sanalkurs.

Küçük Bir Flash Site Yapalım (Bölüm 2)

Merhaba arkadaşlar,

Bir önceki dersimizde Flash'ta web tasarımı yapmaya başlamıştık; bu dersimizde butonlara efekt vererek açmayı, sayfaları durdurmayı ve butonlara link vermeyi göreceğiz.

İlk olarak geçen dersimizden kaydettiğimiz Flash dosyamızı açıyoruz.

1) İlk olarak butonlarımıza açılış efekti verelim. Bunun için butonlarımızın 5 frame uzağına yeni frameler ekliyoruz. Ve diğer eklentilerin görünmesi için en son framenin altındaki framelere F5 tuşu yardımıyla görünmelerini sağlıyoruz. Aşağıdaki resime bakarsanız bunu daha iyi anlayacaksınız:

2) Şimdi ana sayfa layerinin 1. framesine gelelim ve Properties penceresinde yer alan Colour'daki alpha değerini sıfır olarak ayarlayalım ve ana sayfa layerinin 1. ile 2. framesinin arasına gelerek sağ tıklayıp "create motion tween" seçeneğini seçelim.

Şimdi hakkımızda layerinin 2. framesine gelip aynı işlemi uygulayalım. Sonra iletişim adlı layerin 3. framesine gelip ve en son galeri adlı layerin 4. framesinin üzerine gelip bu ilemi uygulayalım.

3) Şimdi galeri adlı layerin en son frame'ine gelip F9 veya Windows penceresinden Actions seçeneğini seçip Actions penceremizi açıyoruz ve Global Functions > Timeline Control > Stop seçeneğini seçiyoruz.

Aşağıdaki görüntüyü elde etmeniz gerek. Şimdi Ctrl + Enter komutlarını uygulayarak yaptıklarımızı test ediyoruz.

4) Şimdi yazılarımızı yazmamız için yeni bir layer açıp ismini "yazılar" olarak ayarlıyoruz. Şimdi yazıları yazacağınız yere "yazılar" diye bir yazı yazın.

5) Sıra butonlara adres vermede: Bunun için ana sayfa butonunu seçip F9'a basıp Actions penceresini açıyoruz ve Global Functions > Timeline Control > Go to seçeneğini seçelim ve frame seçeneğini 1 olarak ayarlayalım.

Şimdi diğer butonları seçip frame seçeneklerini aşağıdaki gibi ayarlayalım:

Hakkımızda : frame : 10
İletişim : frame : 20
Galeri : frame :30

6) Şimdi oluşturduğumuz tüm frameleri seçip sağ tıklayıp copy frames diyoruz. Sonra 10. sıradaki tüm frame'leri seçip F5'e basalım ve en üst frame'deyken sağ tıklayıp paste frames diyelim. Ve bunları 20. ve 30. fareme'de de uygulayalım. Aşağıdaki görüntüyü elde etmiş olmalıyız:

7) Şimdi tüm butonların adreslerindeki frame'lerindeki yazılar layerinin 1. frame'lerine gelip her bölümün yazılarını yazıyoruz. Sonra Ctrl + Enter komutlarını uygulayarak sayfamızı test edelim.

8) Son olarak sayfamızı şimdiki haliyle kaydedelim ve File > Publish Settings komutlarını uygulayalım. Sonra Html ve Flash seçeneklerini işaretleyelim. Arkasından Html penceresini açalım ve Dimensions seçeneğini percent olarak ayarlayıp publish deyip penceremizi kapatalım.

Bu dersimiz bu kadar. Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere...

Kolay gelsin.
Sanalkurs

Küçük Bir Flash Site Yapalım (Bölüm 1)

Merhaba arkadaşlar, bu dersimizde, Flash'ta küçük ama güzel bir web sitesi yapacağız.

1) Flash'ımızı açıyoruz ve sayfa boyutlarını 800*600 px olarak ayarlıyoruz ve penceremizi OK butonuna basarak kapatıyoruz.

2) Şimdi 1. Layer'deyken web sitemizin arka planında olmasını istediğimiz bir resim import ediyoruz; bunu aşağıdaki gibi yapabilirsiniz.

Resim seçiliyken Properties penceresindeki ayarları aşağıdaki gibi yapın.

Şimdi layer 1'in üzerine sağ tıklayıp insert layer deyin ve kilit işaretine basın.

Bu işlemi yaptıktan sonra resmimiz beckground (arkaplana) kilitlendi. Eğer biz bu işlemi yapmasaydık, resimin üzerine fırçayla bir nokta veya bir yazı yazsak, resmin üzerine değil, background'a yazılırdı; yani yazı görünmezdi.

3) Şimdi bir layer açıp isminini layerin üzerine sağ tıklayıp Properties deyip ismini Ana Sayfa olarak ayarlıyoruz.

1.frame'e gelip Ana Sayfa yazıyoruz (istediğiniz yere ve istediğiniz şekilde)

Şimdi sayfalar layerinde 1. framenin üzerindeyken (ana sayfa) F8 tuşuna basıyoruz ve ordan button seçeneğini seçip OK'e basıyoruz. Ana sayfa yazısının üzerine 2 kere tıklayıp butonu açıyoruz, şimdi yukarı baktığımızda up, over, down ve hit komutlarını görüyoruz.

Bunlar aşağıdaki gibidirler:

Up: mouse üzerine gelmedenki hali.
Over: mouse üzerinde gelinceki hali.
Down: tıklandığı andaki hali.
Hit: buton görevini görecek alan.

Şimdi over, down ve hit konutlarının üzerine tek tek gelip F6 tuşuna basıp frame ekliyoruz.

Sonra over'e geliyoruz ve alttaki properties penceresinden mouse butonun üzerine gelince görünecek olan rengi ayarlıyoruz.

Sonra down'a gelip tıklandıktan sonraki rengini ayarlıyoruz şimdide hit'e gelip kare aracımızı alarak mouse'un nereye geldiğinde buton görevi göreceğini çiziyoruz.

Not: Hit sadece yazılarda geçerlidir resimlerde ve ya şekillerde çizmenize gerek yoktur.

Ve ekran üzerine çift tıklayarak butonumuzu kapatabiliriz.

4) Şimdi ise ana sayfa butonunu oluşturduğumuz gibi sitenizde istediğiniz tüm butonları oluşturun ve yerleştirin.

Not: En sondaki frame'de diğer sayfalar görünmüyorsa sayfanın bulunduğu layere gidip en sondaki framenin altına gelip F5 tuşuna basabilirsiniz.

Önemli Not: Her buton diğer butonun bir ön frame'inde olmalıdır.

Bu dersimiz bu kadar. Sonraki dersimizde sayfalardaki yazılara ve butonlara link vermeyi öğreneceğiz.

Kolay Gelsin.

Sanalkurs.